top of page
Søg

Hold fede og fredelige ferier

Kender du det?

- Du glæder dig helt vildt til ferie, udsigten til frihed, tid til at gøre det du har lyst til, når du har lyst til det – ingen tidsrammer og krav. Du ser dig selv vågne uden vækkeur, hygge med lange og afslappede morgener. Men din vision om ferie, hvor den umiddelbare lyst råder, smuldrer hurtigt.

For du har en partner, der også glæder sig helt vildt til ferie, og din partner er allerede i gang med at planlægge, alt det I skal nå. Din partner elsker at få en masse ud af ferierne og tiden generelt. Alt planlægges ned til mindste detalje, billetter købes, tidsplaner etableres og aftaler indgås. Feriekalenderen er fyldt ud og din partner ser sig selv nyde alle de planlagte oplevelser og gøremål.


Og nu er det forår, de små ferier kommer som perler på en snor, allerede i den kommende uge er det påske. Du bliver helt forpustet bare ved tanken, du oplever din partner som rastløs, fortravlet, ja næsten feriestresset og utålmodig, mens din partner omvendt ærgrer sig over, at du virker uengageret, lad, doven og initiativløs.


Den kombination er ikke et godt udgangspunkt for en fed og fredelig ferie. I taler ikke samme tidssprog, og jeres ferievisioner er helt forskellige. Når den ene føler sig tilfreds, føler den anden sig stresset. Det er uanset om I holder ferie hjemme eller ude. Men bare rolig det kan blive ”win-win” for jer, hvis I vil. I kan bruge jeres forskelligheder til at komplimentere og lære af hinanden.


Er du planlægger eller spontan?

Så hvis du pakker din kuffert på et øjeblik, og tager det første og bedste i skabet, er du den spontane type, mens dig der pakker over længere tid, og planlægger dit tøj og dine gadgets, er planlægger.


Planlægger

Er du udpræget planlægger, vil du gerne have styr på, hvad du og I skal. Det giver dig glæde og ro, du elsker at planlægge, at se dine aftaler i kalenderen, så du kan glæde dig til dem. Dit behov for at få noget ud af tiden - ikke spilde den – er stort både i nuet og for fremtiden. Du stresses, hvis det ikke er på plads.


Spontan

Har du en udtalt spontan personlighed, er det vigtigt for dig at føle dig fri. Det føles som en spændetrøje, når alt er timet og tilrettelagt. Du føler glæde, og er i ro, når du har mulighed for at agere og gribe muligheder i øjeblikket. Uforudsigelighed er din bedste ven. Du bliver stresset allerede inden ferien, hvis du føler, at for meget er planlagt på forhånd.


Nej hat

Nogle er bedre end andre til at presse egen vilje igennem, men det er ikke altid lykken at få sin vilje – slet ikke hvis det ender med en utilfreds partner.

Det smitter af på humøret, entusiasmen og feriefreden kommer i fare. Uanset om viljen går på, at alt er planlagt, eller at intet er. Samværet kan blive noget af en prøvelse, hvis nej-hatten er trukket godt ned om ørerne, eller man konstant skal slå knuder på sig selv og gå på kompromis.

Stemningen mellem jer bliver anspændt, I mister jeres nærvær, og kontakten mellem jer forstyrres af de længsler og irritationer, I hver især har over partnerens behov, prioriteringer og måde at være på.


Så hvad kan I gøre?


Ferier starter ofte med planlægning, og allerede der kan det blive svært for den spontane personlighed. Som planlægger skal man derfor holde sig for øje, at planlægning er dit behov. På den anden side er det også svært at holde en ferie, der opfylder forskellige behov, hvis man ikke taler om og planlægger, hvordan den skal forløbe. I alle tilfælde de overordnede linjer, fx om man skal være hjemme, på besøg, rejse eller andet. Den spontane personlighed må anerkende, at noget skal planlægges, fordi det ikke sker, hvis det ikke planlægges.


Udover de praktiske hensyn, er der et langt vigtigere hensyn at tage – nemlig hensynet til hinandens velbefindende og ikke mindst forholdspleje. Det betyder ikke, at man blot skal overgive sig og gå med på den andens præmisser og ”please”. Nej, det betyder, at man hver især nysgerrigt går med hinandens ønsker og behov for en stund. Det viser, at I har interesse for hinandens verdener. Det er forholdspleje! For nogen kommer det helt naturligt, men for andre er det nødvendigt med bevidsthed, overvindelse og udsættelse af egne behov. Tænk på at du er glad for forholdet, at du godt kan lide din partner, og at det engang fascinerede dig, betog dig, og måske var det netop fordi, I var forskellige, at I blev kærester og nu deler ferie og liv sammen. Så vær nysgerrig og åben, når du går med ind på din partners præmis.


Komplimenter og lær af hinanden 

Hvis I er forskellige, så komplimenter hinanden og lær af hinandens forskelligheder.

Planlæggeren kan lære at slappe lidt af, og erfare at hele verden ikke synker i grus, fordi man ikke ved, hvad der skal ske hele tiden. At give plads til tilfældigheder, andres initiativ og dermed opleve at det, der ikke er planlagt, også kan være godt. Erfare at det kan være meget rart ikke at hænge i en klokkestreng og konstant forholde sig til tiden, nu ferien netop giver mulighed for at undgå det. Med andre ord kan planlæggeren lære at give slip på kontrollen.


Den spontane kan lære, at en plan kan hjælpe med at opnå det man gerne vil. Vil man noget sammen med andre, er det nødvendigt at planlægge og forventningsafstemme. En plan kan også være, at der ingen planer er, og ikke mindst, at der sagens kan ske uforudsete ting, når noget er planlagt, især hvis man selv tager del i, hvor stramt noget skal planlægges, så der er plads til det uforudsete. Den spontane kan udfordre sig selv og tage kontrollen.


Ikke overraskende er det kommunikation, der er nøglen. Tal om jeres forventninger til ferien og find kompromiser, der opfylder jeres behov, og gør jer begge glade.  Så husk at være nysgerrige og besøg hinandens verdener.


Gode råd!

Her til sidst får I lige et par råd til, hvordan I kan hjælpe hinanden, og sammen få en endnu bedre ferie:


Find balancen mellem planlægning og spontanitet. Lidt struktur kan være godt, men skab også plads til at lade tingene ske naturligt.


Respektér hinandens behov og grænser. Husk, at forskellige personligheder har forskellige måder at nyde ferien på.


Vær åben for nye oplevelser og eventyr. Det er ofte de uventede øjeblikke, der skaber de bedste minder.


Husk at grine sammen. Ferien handler om at skabe gode minder og hygge sig sammen, så glem ikke at have det sjovt undervejs.


God ferie 😊

9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentarer


bottom of page