Skal du med på bølgen og være first mover i ferien, skal du lægge dit digitale liv på is og i stedet nyde det brandvarme nærende nærvær.
De unge mellem 18-29 år foretrækker i større og større udstrækning at være off-line i ferien. De vælger nemlig at udskifte smartphonen med enten en ”gammeldags” mobiltelefon, eller at tage simkortet ud af smartphonen. Det siger en spørgeskemaundersøgelse af 1051 danskeres ønske om at være off-line i ferien, som Analyse Danmark har udført for Visit Värmland.
Nøgen uden smartphone
Mange kan føle sig helt nøgne og også usikre, når de ikke har smartphonen lige ved hånden. Det er naturligt nok. Vi er vant til at kunne få fat i alle, slå alt op, se hvad som helst, finde vej, forevige øjeblikke og ikke mindst dele dem og vores holdninger samt at få respons/feedback på det vi deler omgående.
Der er meget samtidighed i det digitale liv, men ikke så meget nærvær i samtiden.
Det er på mange måder vores sikkerhed, vores underholdning og vores forbindelse til andre, vi alle går rundt med i form af den lille multifunktionelle boks. For mange er den også en uundværlig time killer og måske en flugt væk fra at forholde sig til andre mennesker, fx i ventesituationer i venteværelset, ved busstoppestedet og i køen i supermarkedet.
Smartphonen har revolutioneret vores måde at være sammen på. Før mobilen måtte vi forholde os til de andre mennesker, vi var fysisk sammen med i verden. Men det behøver vi ikke længere. Du kan nu etablere din egen verden i en boble væk fra det, der omgiver dig, bare du, din telefon og dem der er med on-line.
Men de fleste af os kan godt tåle at være ”nøgne”! Ja faktisk har vi nok godt af det både som individer og som gruppe. Ofte er vi både bruger og tilskuer på en og samme tid med vores smartphone. Som i så meget andet vi gør, spejler vi os i hinanden, vi gør det som de andre, dem vi er sammen med, gør, og det gælder også med vores smartphone-adfærd. Du smitter altså dine omgivelser, venner, familie og ikke mindst børn med den måde du bruger din smartphone og øvrige devices på, og nu smitter first movers os ved at lægge dem på is og ferielukke deres digitale liv for at tilvælge analogt nærvær i nuet. Det er både sundt og meget ferieagtigt, det trækker tempoet ned, frigiver både tid og energi til andet, giver ro i hovedet, beroliger nervesystemet og sænker stressniveauet.
Ferielukket
Beslut dig for hvor meget du ferielukker – men husk, har man sat skiltet i butiksdøren med ferielukket, og er taget væk på ferie, kan man ikke åbne butikken lidt. Den vil af omstændighederne være lukket – for du er jo på ferie. Ferieloven blev vedtaget i 1938, og betød, at alle fik ret og pligt til at holde to ugers ferie – altså holde fri fra arbejde og skole, hvor man kan rekreere sig eller blot slappe af, som der står, når man googler ”Hvad er ferie”. Nu har vi heldigvis fået endnu mere ferietid, så det er muligt for alvor at rekreere. Så find ud af hvad der skal til for, at du holder rigtig ferie. Hvordan rekreerer du dig selv eller blot slapper af og udform så nutidens ”ferielukket” skilt til døren.
”Skiltet” - sådan ferielukker du dit digitale liv
For at lukke og slukke dit digitale liv kan du fx sætte out of office besked på din mail, indtale en telefonbesked, slå push-beskeder og lyde fra, deaktiver apps, eller simpelthen bare slukke det hele og lade det blive i skuffen i ferien. Måske du har brug for at kunne være lidt på, tage billeder, svare børnene eller andet. Tilpas dine devices og gør det, der skal til, for at du kan holde ferie, som du ønsker dig det.
Vis hensyn
Informér familie og venner om ferielukningen af dit digitale liv. Lav evt. aftaler der betyder, at både du og dine nærmeste er trygge i din ferielukning. Måske aftaler I, at du tjekker ind med et opkald i ny og næ eller andet.
Forbered dig
Forbered dit analoge liv, nu du ikke kan underholde dig selv med smartphonen eller andre devices. Hvad vil du så lave i de situationer, hvor du brugte telefonen til at underholde dig med? Erstat det fx med ture, oplevelser, læsning, spil eller lege aktiviteter du holder af, eller engang, måske før smartphonen, holdt af. Har du ikke erindring om det, så undersøg om du kan erstatte noget af det, du gør på telefonen, med en analog afløser.
Lav aftaler om samvær med venner og familie, og gør dit ferieliv ægte analogt. Måske har du brug for en papirkalender.
SoMe er udformet, så de aktiverer belønningscentret i hjernen. Det sker, når du får anerkendelser, likes og respons på dine opslag og interaktioner. Det betyder, at du får kicks, der udløser dopamin, som gør dig glad. De belønninger du plejer at få, vil du højest sandsynligt savne, når du går off-line. Fraværet af din sædvanlige dosis on-line-anerkendelser kan betyde, at du måske kan komme til at føle dig lidt trist, alene eller tom inden i. Derfor skal du allerede inden, du lukker ned, beslutte med dig selv, hvad du vil gøre for at få din daglige dosis anerkendelse og kicks og opnå glæde i det analoge liv. Måske skaber du noget? Maler, tegner, synger, strikker, plukker bær, skriver et digt til en kær ven og læser det for ham, hende eller de, lav dejlig mad til familie og venner eller gør ting du kan anerkende dig selv for, gå en tur, løb en tur, gør noget du længe har drømt om.
Husk at selvom det ikke er delt på Insta, både findes det og har værdi i for dig og i verden.
Vi er vanedyr, og vores kroppe husker bevægelser. Måske har du prøvet at flytte et væghængt ur, så ved du også, at du kigger der, hvor uret engang hang temmelig mange gang, før du har vænnet dig til at se derhen, hvor uret nu hænger. Når du ferielukker dit digitale liv, vil du helt sikkert ubevidst gribe ud efter mobilen flere gang dagligt. Når det sker, skal du aflede dig selv og erstatte din automat-handling, at række ud efter telefonen, med noget andet. Er det for at tage et billede, så køb et engangskamera og brug det. Der vil du måske også opdage, hvilken værdi det billede du vil tage har, nu du ikke omgående kan dele det.
Pippi eller øv dig
Nogen kaster sig, som Pippi, ud i uprøvede ting med stor selvtillid. Det er de ubekymrede, og de tager det som det kommer, mens andre har brug for at gå lidt mere forsigtigt til værks. Er du en Pippi model, så kast dig ud i ferielukningen. Men er du mere forsigtig, er det altid godt at øve sig lidt, eksperimenter og juster og find på den måde din vej til off-line ferie.
Start med at lukke få ting ned i timer, halve og hele dage og flere dage, og lukke mere ned efterhånden. Trap op og justér, til du finder din version af at ferielukke dit digitale liv.
Et analogt liv er et langsommere og roligere liv for både hjerne og krop. Det giver dig frihed til at dele fysisk samvær og nærvær med dem du elsker.
Rigtig god ferie!
Comentários