top of page
Søg

Gør hovedet forårsrent

Kender du de stærke følelser af glæde, tilfredshed og lettelse, der skyller gennem dig, når du får luget ud i noget, du har syltet, skubbet væk eller ignoreret?

Det gør du garanteret, og foråret er den perfekte tid, til at få afsluttet hængepartierne, og få ryddet op i både hovedet og det praktiske, så du kan fange og nyde de vidunderlige følelser.

Forår byder på lys, energi, nyt liv og vækst i naturen - og det smitter af på os. Vi kan bruge de følelser og fornemmelser af mere energi, optimisme og livsglæde som lyset og foråret skaber i os, i vores omgivelser og i vores relationer, til at tage fat om noget af det, vi har skubbet foran os.


Luft den dårlige samvittighed ud

Vi kender det alle sammen, der er noget i livet, vi ikke giver så meget opmærksomhed og undlader at håndtere, selvom vi gerne vil, har brug for det og nok også burde.

Måske er der noget, der giver dig dårlig samvittighed. Det kan være alt muligt - praktiske gøremål, noget du skal sætte dig ind i, personlige eller relationelle forhold som uvenskaber eller forsømte relationer.


Vi bliver verdensmestre i at skubbe det foran os, og lader det vokse som en snebold, der trilles større og større, og til sidst er uhåndterlig stor. Eller vi forsøger at ignorere det, men kampen er ulige, og det popper op igen og igen, som når vi forsøger at holde en badebold under vand. Vi bruger oceaner af energi og tankevirksomhed på at irritere os over det, vi ikke får gjort.


Nogle gange bebrejder vi ovenikøbet os selv. ”Kan jeg ikke bare tage mig sammen, og gøre noget ved det.”  Vi banker os i hovedet med vores ivrige selvbebrejdende hammer.

Det er der ingen grund til, så stop det! Negativ selvsnak er selvdestruktivt, det tager vores selvtillid og selvværd, det gør os mindre kompetente, og skaber negative selvbilleder.

Det kan også være, at vi tager munden for fuld, er utålmodige med både os selv og vores omgivelser, når vi går i gang. Alt skal ordnes på samme tid. Vi nøjes ikke med at ordne bunken med papirer, nej nu skal vi ordne, sortere og smide ud i alle skabe og skuffer. Opgaverne bliver så store, at vi ikke længere kan overskue dem - og vi giver op.


Der er mange forskellige strategier for, hvordan man mere eller mindre bevidst undgår at gøre det, man egentlig gerne vil. Nogle stikker dybere end andre, og derfor er der også forskel på, hvordan man kan komme om dem og får gjort, det man gerne vil.


Det er i min optik altid godt at prøve sig frem, tage små skridt og søge hjælp hos andre. Måske kender man nogen, der har prøvet noget tilsvarende, og kan få glæde af deres erfaringer, eller man kan søge professionel hjælp – det gælder både det praktiske og ”hoved”-rengøringen.


Fej forhindringerne af banen


Når man prøver sig frem, som de fleste af os heldigvis gør, er der nogle faldgruber, vi skal styre udenom. Her kommer nogle råd, du måske kan få glæde af.


Det første du skal være opmærksom på, er at gøre noget andet, end det du hidtil har gjort. Så fej det, du plejer at gøre, og som ikke virker, væk. Det lyder let og lige til, men vi er altså rigtig gode til at gentage vores handlinger og forsøge med de samme metoder igen og igen – også når de ikke virker. Måske kan du ligefrem høre dig selv sige: ”jeg siger/gør det igen og igen, men lige lidt hjælper det” eller ”det er som at slå i en dyne.”. Hvis du kan genkende det, skal der noget nyt til.


Sæt dig realistiske mål for det du gerne vil. Husk at lidt også har ret, og mange bække små gør stor å. Hvis du gør lidt hver dag, er du allerede godt på vej. Spis elefanten i små bidder. Skal du fx rydde op i en stor bunke papirer, så flyt fx 5 stykker hver dag indtil den er væk.

Gør det svære først på dagen! Når du starter med at gøre det svære, skal du ikke længere tænke på det, i stedet kan du glæde dig over, at det er gjort.


Skift den lange to-do-liste ud med en har-gjort-liste. Mange gange glemmer, eller overser, vi de ting vi gør, og føler ikke, at vi får gjort noget. Men bare fordi man ikke får gjort alt, der står på to-do-listen, betyder det ikke, at man intet har gjort. Så fejr det du får gjort.

Forestil dig, at du løser det, du gerne vil løse. Om det er papirbunken eller en vanskelig relationel udfordring. Se for dig hvordan du løser det, måske som en lille film, og undersøg om noget af det du forestiller dig, også kan ske i virkeligheden, enten helt, som du har set det, eller delvist.


Du behøver ikke at have hele løsningen, før du går i gang. Den udvikles, med det du gør. Mange gange vil det, at du gør noget, sætte gang i mere og andet, der kan hjælpe til at få det løst. Du kan heller ikke vide, hvordan de omgivelser, der evt. er involveret reagerer.


Giv dig selv mulighed for at tage hånd om det, ved at tro på dig selv. Naturligvis ikke udover egne evner, men ofte kan vi meget mere, end vi bilder os selv ind. Hvis du fortæller dig selv, at du ikke kan. Ja så tror din hjerne på det, og din ubevidste indstilling bliver, at du ikke kan – det modsatte gælder også. Hvis du fortæller dig selv, at du kan, tror din hjerne på det.


Når vi ruller snebolde større eller holder badebolde nede, bruger vi ikke tid på at tænke konstruktivt over, hvordan vi kan løse vores udfordringer. Vi bruger energien og tiden på at skubbe udfordringerne væk og holde dem nede. Så vælg tidspunkter, hvor du bevidst er i kontakt med og beskæftiger dig med dine udfordringer. Måske skal du aftale at tale med andre om det, så du holder dig selv fast på det, og på den måde hjælper dig selv til at være i kontakt med det. De fleste af os, er bedre til at holde aftaler med andre, end vi er til at holde dem med os selv. Eller du kan afsætte tid i kalenderen, der er så meget andet, vi afsætter tid til i kalenderen, så hvorfor ikke?


Vi ved jo godt, at vi har det meget bedre, når vi tager hånd om det, der giver os dårlig samvittighed. Og ofte viser det sig, at det slet ikke er så vanskeligt, når man først giver det opmærksomhed, tænker over det, taler om det og handler på det. Så vær modig og initiativrig og gør noget, forsøg dig frem og vær ikke bange for at søge hjælp.

Det behøver ikke være perfekt - det vigtigste er at gøre noget!

Og foråret er med lyset, optimismen og energien den perfekte tid at gøre noget i.


God fornøjelse med det 😊

93 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Medglæde

Comentários


bottom of page