top of page
Søg

Få ro med berøring og sex

Brug naturens ”kærlighedsmedicin” og skab ro og tryghed

Du har sikkert hørt om det: oxytocin – kærlighedshormonet. Aktiver den naturlige ”kærlighedesmedicin” med berøring og sex. ”Kærlighedsmedicinen” har mange gode egenskaber. Den fremmer kærlighed og giver velvære og skaber sunde og afbalancerede miljøer omkring dig, både for dig selv og dine nærmeste, dine venner og kollegaer.Konkret skaber kroppens egen ”kærlighedsmedicin” ro i nervesystemet, og belønner dig med de gode følelser og fornemmelser i kroppen, der er forbundet med den ro, og det øger følelsen af samhørighed og tillid at bruge sex og berøring.


Samtidig reducerer ”kærlighedsmedicinen” nervøsitet, stress, ængstelse og angst. Så aktive berørings-bobler er win – win for alle, kroppen og sindet fungerer bare bedre, når der er ro i nervesystemet – det er både vigtigt og værdifuldt, især i en verden med megen uro!


Pust liv i berøringsbobler

I mandags var det 4 år siden, at Danmark lukkede ned pga. Corona. Med nedlukningen fulgte en tid med forsamlingsrestriktioner og små sociale bobler, der begrænsede den fysiske kontakt. Det øgede helt sikkert uro, angst, stress og ensomhed for mange. Den tid er heldigvis forbi, men er vi helt tilbage og i samme fysiske kontakt, som vi var inden? Og er vi blevet mere reserverede og fedtede med kram, skulderklap og håndtryk?


Uanset hvad synes jeg, at vi skal skabe berøringsbobler og puste liv i dem. Etablere både store og små og gerne så mange som muligt. Vi kan have forskellige former for berøringsbobler, nogle mere intime end andre. Fra de meget intime med sex og dyb intimitet til skulderklap og håndtryk. Alle berøringer tæller, men nogle er mere effektive og udløser mere ”kærlighedsmedicin” end andre.


Berøringer på bagsiden af kroppen, fx ryggen og bagsiden af armene, udløser ikke lige så meget som berøringer på forsiden af kroppen, fx mave og bryst. Jo mere intime bløde og ubeskyttede steder der berøres, jo større er oxytocin-udløsningen - hvis man altså er tryg ved berøringerne. De må ikke gøre ondt, de skal være behagelige, og de skal foregå i trygge omgivelser. Er de smertefulde, eller er man utryg, har det den modsatte effekt: kroppen stresses, der genereres uro og angst.


Foregår berøringerne i rolige og trygge omgivelser, er der meget at vinde for alle. Bl.a. får voksne lavere blodtryk, og niveauet af stresshormoner sænkes. Børn bliver roligere, bliver bedre til, og får mere mod på, sociale aktiviteter og klager mindre over gener i kroppen fx mavepiner. Spædbørn der bliver omsluttet af blide berøringer, bliver roligere, og tager hurtigere på i vægt. Så alle vinder med de gode berøringer, og helbredet forbedres generelt. 


Sex og orgasmer er ikke overraskende højdespringerne, og udløser et ordentligt skud af den naturlige og beroligende ”kærlighedsmedicin”.


Hudsult - vi har brug for berøring

Kroppen og huden får konstant indtryk fra omgivelserne, og vi reagerer på dem helt automatisk. Er de taktile indtryk positive, bliver vi som sagt rolige. Stress, angst og mistillid reduceres, vi opfatter verden omkring os mere positivt og bliver mere tillidsfulde. Det modsatte er tilfældet, hvis kontakten er negativ, eller hvis man har hudsult.


Hudsult vil sige, at man mangler og savner fysisk kontakt. Ved hudsult kan huden blive oversensitiv, og ofte kan man ikke tåle ret meget berøring, før man oplever smerte, irritation, aggression eller bliver ængstelig og skrøbelig. Har man hudsult, skal der meget blide berøringer til for at kurere den. Det kan være varme på huden som ved solbadning, vand i bruse- eller karbad - eller blide strygninger, der langsomt øges i både hyppighed og fasthed.


Måske er det på tide at revurdere berøringspolitikken derhjemme

Familier og parforhold, der ikke har kultur for fysisk berøring, har større tendens til konflikter og uvenskaber. I det hele taget har mennesker i systemer, som familier med megen fysisk kontakt, klubber hvor man rør ved hinanden fx dans og andre steder, hvor fysisk kontakt er naturlig, lettere ved at føle tryghed og have tillid til hinanden.


Men der kan også vindes meget ved at etablere berøringsbobler på fx arbejdspladsen, studiet eller andre steder, hvor berøring måske ikke er så udbredt. Det behøver ikke at betyde, at vi skal kramme hinanden på arbejdspladsen - selvom det nogle steder er helt naturligt - men at man er tryg ved at give kollegaen et skulderklap…..og selv få et.


Parforhold, hvor man ikke berører hinanden særlig meget, er ofte præget af manglende tillid. Alarmberedskabet bliver let antændt, man er mere på vagt overfor hinanden. Den negative opfattelse og reaktion er mere til stede, og skaber negative mønstre – typisk er der mange konflikter og skænderier i sådan et parforhold.


Berøringer af huden kan som sagt være meget forskellige, alle giver noget, også dem du giver dig selv. Så er du single eller i et miljø, hvor det er svært eller umuligt at ændre, kan du stadig få glæde af den naturlige ”kærlighedsmedicin”. Det er kun fantasien, der sætter grænsen! At smøre sig i olier/lotion, tage lange bade, hudbørstning eller -klapning, selvmassage fx af fødder, svømmeture eller andet kan have en stor effekt.


Så brug den naturlige ”kærlighedsmedicin” aktivt, og spred ro, samhørighed og tillid i dine relationer - uanset om de er tætte eller mere overfladiske. Husk at alle berøringer bidrager, også dem du giver dig selv. Vær opmærksom når du berører, så du ikke overskrider grænser, og hold øje med om nogen i dine berøringsbobler har hudsult. Hav mod, tag initiativ til fysisk kontakt og berøring og bed om dem. Man kan godt sige: ”Vil du have et kram” eller ”Giver du et kram”, sæt dig ned og nus børnene, når de læser, er på SoMe, ser tv eller andet, masser eller kærtegn din partner på forbi vejen eller i sofaen og giv et skulderklap, når du anerkender kollegaen.

Prøv det, det virker!

God fornøjelse!

14 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Kommentarer


bottom of page