top of page
Søg

Det gør Valentinsdag ved dit sexliv


At erklære sin kærlighed kan have signifikant betydning for dit sexliv og generelle følelsesliv. Kærlighedserklæringer giver ro i nervesystemet, og dermed kan man bedre mærke lyst, heriblandt også sexlyst.


Valentin stod op for kærligheden – gør du?Historien om Valentin

Der er flere forskellige legender om, hvordan Valentinsdag er blevet til, og hvem Valentin var. En af dem beretter, at Valentin var præst og ulydig, da han i det tredje århundrede gik imod Kejser Claudius den Ondes ordre om, at krigere ikke måtte forlove eller gifte sig, da han mente, at de blev dårligere krigere, når de indgik i en kærlighedsrelation. Det var Valentin alt for romantisk anlagt til at adlyde, så han viede de elskende i skjul. Da det blev opdaget, kom han i fængsel, hvor han forelskede sig i fangevogterens datter. Inden han blev henrettet den 14. februar, afleverede han et kærlighedsbrev til hende.

Det var en modig handling Valentin gjorde for kærligheden, og den var populær blandt befolkningen. Med tiden blev Valentins handling kopieret, og sådan gik det til, iflg. den fortælling, at den 14. februar blev til Valentinsdag.


Hvorfor er Valentinsdag vigtig?

Valentinsdag kan hjælpe os med at huske på kærligheden, og ikke mindst at give udtryk for den kærlighed, vi føler.

Tanken tæller ikke!

Man siger: ”Det er tanken der tæller” – men det er det ikke i denne sammenhæng.

Netop derfor kan Valentinsdag være rigtig hjælpsom.

Vi kan (endnu) ikke læse hinandens tanker og følelser, derfor er det stadig vigtigt, at vi kommunikerer, det vi føler og tænker, til dem vi har kære. Det der lever inden i dig, dine tanker og følelser, lever kun inden i dig, indtil du giver dem liv ude i verden. Ja det er simpelt, når det italesættes, men vi er rigtig gode til at glemme det i hverdagens hamsterhjul – vi glemmer kærligheden og kommer til at tage den, eller det at vores kære har forståelse for vores kærlighed til dem, for givet.

Desværre skydes det at give udtryk for den kærlighed vi føler ned med udsagn som:

”Du ved da, at jeg elsker dig”

”Vi behøver ikke bekræfte hinanden i tide og utide”

”Jeg er ikke romantisk anlagt”

”Det bliver tydeligt, hvad jeg ikke gør hen over året, hvis jeg gør noget Valentines dag”

”Jeg har ikke brug for den slags opmærksomhed” Osv.

Men vi har brug for bekræftelse! At høre og mærke at vi er elskede og værdsatte – også selvom man har været gift/kærester i mange år – eller måske netop når man har været sammen i mange år – for det er tit der, hvor ”man tager for givet”.

Er man i et nyt forhold, er man ofte bedre til det. Jeg vil alligevel godt opfordre dig, der er i et relativ nyt forhold, til at give udtryk for de kærlige følelser, så det bliver en del af din og jeres måde at være partnere på. Paridentiteten etableres hurtigt i et parforhold på både godt og ondt, så de gode parforholdsvaner er vigtige fra start.


Kommunikér din kærlighed

Som parterapeut ved jeg, at det kan være virkelig svært at give udtryk for følelser over for sin partner, og måske også over for andre; fx børn og forældre, især når man ikke er vant til at gøre det, eller det ikke har ligget til ens familiekultur. Man ved ikke, hvordan man skal gribe det an, er bange for, hvordan det bliver modtaget og for at blive afvist. Det er naturligt og helt normalt.

Når vi deler af vores indre, har vi brug for at blive mødt – og for manges vedkommende også at blive bekræftet i, at den vi kaster vores kærlighedserklæring over, også gengælder den. Valentins dag er derfor en perfekt dag at starte med at dele sine kærlighedsfølelser på, for der er det sat i system og helt ”legalt” – som parterapeut synes jeg derfor, at det er dejligt, at flere og flere gør det.

Der er flere måder at udtrykke kærlighed på. Det behøver ikke være kærlighedserklæringer med ord - talt eller skrevet – som Valentins kærlighedsbrev. Der er mange måder at udtrykke kærlighed på. Vi kan fx tage afsæt i de 5 kærlighedssprog: Berøring, gaver, tjenester, tid og ord. Det er forfatteren Gary Chapman, der er far til dem. Jeg nævner dem blot uden at gå i dybden med dem, fordi de kan inspirere dig til at erklære kærlighed på andre måder end med ord på onsdag den 14. februar - Valentinsdag.


Kærlighedserklæringer skaber tillid og tryghed

Min erfaring er, at når kærlighedserklæringerne bliver udtrykt, så sker der noget med både den, der udtrykker dem, den der modtager dem og for selve relationen. Der sker også noget positivt i det system, fx familien, som parret er en del af. Der er altså gevinst på flere hylder.

Den der udtrykker de kærlige følelser, bliver som regel både glad og nervøs. Nervøs for modtagelsen, som nævnt ovenfor, og glad fordi det føles godt og rigtigt at udtrykke hjertets følelser og handle ud fra det, der er inden i os. Autenticitet og overensstemmelse mellem det, der er inden i os, og det som også lever uden for os og i relationen, er vigtigt, fordi det skaber tillid og ro i nervesystemet.

Ro i parrets nervesystemer giver også ro i relationen. Det betyder også, at de næste gange man skal ytre sin kærlighed, bliver lettere, dette vel at mærke hvis ytringerne får en god modtagelse. At modtage anerkendelser er svært for mange, det har en stor betydning for den, der modtager anerkendelsen og for den, der giver anerkendelsen, det går jeg lidt i dybden med i næste uge.  Modtageren bliver også glad og rolig, og oplever måske mere tillid til jeres relation og dig – og måske mærker de den boblende fornemmelse af kærlighed i kroppen, og det smitter af på, hvilken oplevelse de har af sig selv, deres partner og af parforholdet. Samhørigheden bliver manifesteret, og båndene mellem parret styrkes. Når I som par udviser og føler samhørighed og ro, vil jeres øvrige relationer, i særdeleshed børn, også mærke roen, det er meget fordrende for familielivet.

En anden fordel ved at skabe ro i nervesystemet er, at der bliver plads til at mærke både sig selv og sine omgivelser, som fx sin partner, bedre og dermed få lyst til fx nærhed, intimitet og sex. Uro i nervesystemet eliminerer lysten til intimitet og sex. Så savner du det i dit parforhold, kan du måske få mere, ved at åbne op om dine kærlighedsfølelser og tanker overfor din partner.


Rigtig god Valentinsdag ❣️

9 visninger0 kommentarer

Seneste blogindlæg

Se alle

Comentarios


bottom of page